Pippiklänning

Jag har lovat dottern en pippiklänning för länge länge sen - närmare bestämt i januari när hon fick en pippiperuk.
Idag var det den årliga "Sjörövarkonserten" med Marinens musikkår i stan där vi bor och dagis har som tradition att åka dit. När jag hörde efter med dottern om hon ville vara sjörövare fick jag svaret att hon ville vara Pippi.
- Mamma du kan väl sy en Pippiklänning åt mej!?

Lovat är lovat så jag började leta efter ett blått tyg. Det var det dåligt med blått bland mina tygförvärv och faktiskt även i de lokala butikerna. Funderade på att köpa ett lakan men det fick bli återvinning i stället då jag hittade en fantastiskt fin gardin som min mor haft på 70-talet. Frågade för säkerhetsskull dottern om hon ville ha en Pippklänning i det tyget. Jag har ju varit med om "misslyckade" tygval förr...

Mönster tog jag ur 70-talsboken Lättsydda småbarnskläder av Inger Bäversten (Ica förlag).

Letade rätt på några knappar som jag köpt främst för att ha till scrapping men tyckte de passade utmärkt även till detta. Dottern fick välja färg på fickor och sedan var det bara att sätta igång. Enklast möjliga modell och med kantband i hals, ärm och nederkant gick det rikigt fort att sy även om jag hade en ivrig tjej som gång på gång kom och frågade om jag var klar snart och dessutom tyckte knapparna var sååå vackra att: - Jag måste bara få hålla dem lite, mamma.

Här är resultatet på en mycket nöjd Pippitjej!Bara så ni vet så ska den inte ligga i utklädningslådan utan i garderoben... enligt dottern alltså ;-)Lite speed

På sex timmar har jag hunnit väldigt långt med docka nummer två.
Ben, armar, kropp och huvudet börjar ta form.
Nu återstår att markera för ögon, öron och nacke med mattvarp på tubgashuvudet och sedan klä det med trikå.
Att sy fast huvudet och håret tar förstås en väldans tid...

Beställningsmössor

En mössa jag sydde åt en liten kille genererade i många nya mössor då hela mammagruppen också ville ha till sina barn.
Kul när ens produkter är eftertraktade.... men nu får det nog räcka med trikåmössor på ett tag. Till hösten blir det fler.

När jag gjorde Bompidraken gjorde jag på ett annat sätt än tidigare och det blev faktiskt enklare. Jag strök fast Hifix på baksidan av tyget och sedan ritade av draken innan jag klippte ut den. Mycket enklare än att göra tvärtom :-)

blingomössor hos sara och lina J

Utmanad

Tre namn jag går under: Anne, anne-panne, mamman pysslar.
Tre saker som skrämmer mig: oprovocerat våld, kidnappning av barn, bränder.
Tre saker som jag har på mig: Just nu: kaki velourbyxor, vit t-shirt, randig tröja.
Tre sanningar: Jag jobbar mest effektivt på morgonen, gillar inte att vara ensam hemma på kvällen, älskar min härliga familj!
Tre saker jag verkligen vill ha: Tid, pengar och ett lyckligt liv.
Tre söta pysslare jag skickar vidare dessa frågor till:
Anna, Lucia och Mia

Glömde att skriva att jag blivit utmanad av goa Henrietta som är en av mina pysslekompisar irl!

Docka 2

Jag har idag påbörjat waldorfdocka nummer två.
Man kan lugnt säga att nummer ett gav mersmak.
Äldsta dottern har själv valt ur boken Waldorfdockor. Det är dockan "Lina" med flätor, klänning och tovade skor som gäller.
Två månader kvar till fem års dagen, så det borde jag hinna. Men bara en träff kvar på sycirkeln...

Lite shopping...

... hann jag med idag.
Det är pysselträff i Torsås men jag kunde inte gå av många anledningar.
Hann smita iväg en stund och shoppade lite papper, Fluid chalk inkpads och bling. Det blev billig shopping då jag hade tillgodo hos Scrapakalja och Landstoken hade 10% :-)

Nu ska vi se om jag hinner pyssla nått med!!

Nu är jag klar!

Det mesta på min slutföra-lista är klart. Känns skönt så här inför sommaren.
Har några smågrejjer kvar men inga stora som jag behöver ha dåligt samvete över...

Jag har gjort en kjol åt en större tjej. Har utgått från en bild som jag fick mailad.Det började med att jag fick ett tyg. Och sen lite mått. Jag klurade och klurade. Fick markera och stryka flera gånger innan det stämde med vecken. Det här projektet skulle egentligen slutföras innan jul men sen fick vi inte till någon provning och då blev den liggande. Nu är den iaf klar med dragkedja och allt. Mycket tråcklade blev det! Jag använde rullfållen på overlocken för att få en fin nederkant. Har även gjort ett brett band av tyget som blev över som kan användas som rosett, sjal, skärp eller liknade.

Det ser rikigt snyggt ut.
Fast egentligen skulle jag velat ha fler veck men det hade krävts mer tyg...
Hoppas bara den passar, för hon ska ha den på sin brors konfirmation i helgen :-)


Waldorfdocka del 5 - Det blev en tjej!

Jag hann!
Jobbade stenhårt i tisdags på sycirkeln och fortsatte även hemma tills fingrarna blödde (helt sant). Satt med det sista håret tidigt i morse när jag ändå inte kunde sova. Passade på medan resten av familjen forfarande sov. Jag vill ju inte att lillan ska se dockan innan. Då blir det ju ingen överraskning.

Idag när lillan tog sin tupplur klippte jag öglor hej vilt. Hade egentligen tänkt göra en killdocka med ganska kort hår men det blev en tjej. Hon blev så söt med de långa testarna (underhåret) och ser riktigt modern ut i frisyren. En blandning mellan hockeyfrilla och så som tonåringarna ser ut på stan nu för tiden. Får se om jag kanske klipper håret kortare vid ett senare tillfälle.

Passade även på att sy kläder åt dockan medan den blivande tvååringen sov. Inte kan man ge bort en naken docka i present. Använde mej av mönster från boken Waldorfdockor och sydde ett par jeans och en trikåtunika. Overlockade för enkelhetens skull kanterna och struntade i att fålla. Byxorna blev lite väl vida och kanalen väldigt smal, men en tunn resårtråd fick jag plats med. Tunikan är sydd i ett stycke med väldigt vid hals, jag klippte innan jag tänkte. Sydde i en resårtråd för hand som smock för att få halsen tajtare.

Här är lite bilder!