Två till

Två mössor till är klara.
En randig i två olika grå nyanser med gråmelerad kant.
Den andra i gul-grön-vit randigt med vit kant.
Tyger från
E-slöjd och samma mönster som innan.
Fler är på gång...


Två mössor

Idag har jag sytt två nya trikåmössor en mini och en XL.
Tyger från
E-slöjd och samma mönster som tidigare mössor.


Roligt kvällspyssel

Torsdagskvällen tillbringades utan dator och inget var det på tv'n. Jag plockade återigen fram den fantastiska boken Enkel virkning av Erika Knight. Otroligt fina och inspirerade bilder och superbra beskrivningar. För en som inte virkat sen i syslöjden gick det rikigt snabbt att komma igång. Garn hade jag köpte på - återigen - Stoff och Stil men även på EKO i Fjälkinge. Virknålar har jag fått några stycken av min snälla mamma och själv köpt en nr 5 för ett framtida virkprojekt. Jag började först med en 3,5 nål men det blev lite löst och sladdrigt så jag repade upp och letade upp en 2,5 nål som passade bättre till garnet. Genast blev det mycket jämnare och snyggare. Virkade bara enkla luftmaskor och fastmaskor för att öva lite inför mitt kommade virkprojekt, får se om det blir nått av provlappen kanske...


Vändbar väska

Jag har sytt en så kallad Thaiväska/Hammockbag enligt ett mönster jag hittat på sjalbarns forum "Gör det själv"-tråden (Thaiväska á la diddeldi). Meningen är att jag ska sy en MeiTai (bärsele) i samma tyger. Men MT får vänta lite då jag inte rikigt bestämt vilka mått den ska ha.

Thaiväskan var inte heller den så svår att sy, när jag väl kommit på hur jag skulle göra ;-) Det blev lite extra knepigt eftersom jag ville göra den vändbar.
Väskan är som en stor påse med lång och bred axelrem som avlastar väldigt bra. Av det här mönstret blev det en väldigt stor väska och axelremmen är i längsta laget för lilla korta mej, så en mindre finns redan på planeringsstadiet. Men H tyckte den var cool (!) och på honom var den perfekt i storlek.

Utsidan sydd i brun smalspårig manchester från Stoff och Stil (som jag letat efter brun manchester i rätt nyans och kvalitet) samt foder av bomullstyg Katitzi som fanns på Åhlens i höstas.


Fot- och handavgjutning

När W var 5 månader gjorde vi en fot- och handavgjutning på öppna förskolan. Jättelätt att göra och kul att ha som minne.

Jag använde en remsa av styvt papper som jag formade till en ring och tejpade ihop. Kavlade ut en klump "trolldeg" och tryckte ner ringen i degen. Lilla W's hand och fot trycktes ner i degen och sen hällde jag på en sats med vanligt gips. När gipset stelnat (några veckor senare i mitt fall, eftersom det var på öppna fsk) så togs deg och pappersremsa bort och avgjutningen slipades och skrapades tills den såg fin ut.

Jag valde att måla hela avgjutningen med granitfärg (ser ut som sten) och kanten med silverfärg. Båda finns hos
Slöjd-Detaljer och man kan välja mellan olika nyanser. Granitfärgen krävde flera övermålningar då den täckte väldigt dåligt på gipset och kornen gärna flyttade lite på sig när man penslade på mer färg. Silverfärgen räckte med två strykningar men det berodde mest på att jag använt ett rött papper som form och inte orkade slippa bort allt utan hellre målade flera gånger.

Detta projekt drog ut på tiden eftersom det gjordes "på lokal". Tyvärr fanns inte silverfärg på öppna fsk, så innan jul tog jag hem avgjutningen och sen dess har den väntat på att bli färdigställd.

W är nu snart 11 månader...


Lapptäcke/Lekfilt

Färdig!
Har kommit in i ett "göra-färdigt-det-som-ligger-och-väntar-i-nått-hörn" stim.

Detta är ett lapptäcke till en av kompisarnas nykläckta bebisar. Inspirerades av de täcken som Caroline fått till sina pojkar av pojkarnas faster Ida. Kul att ge bort något man gjort själv och förhoppningsvis roligt att få.

Jag inhandlade en fleecepläd "Polarvide" på IKEA som delades i lagom storlek. Beslutade att ha fransarna kvar så att bebben har nått att pilla på. Lapparna består mest av bomullstyger, men de helsvarta och helröda är manchester. Lite olika struktur och mjukhet då endel är återanvända och men de flesta från nya tyger.
Fick ett infall och klippte förresten egna fransar på ena kortsidan men märkte tyvärr att de lossnade och fick klippa bort och göra rak kant igen.

Namnet och datumet är broderat med kedjestygn och kanten är broderad med kråkspark. Det som har tagit tid att göra klart är självklart broderiet runt kanten. Jag och broderinålen är inte direkt bästa vänner. Att jag dessutom har sprickor i tummarna gör inte saken lättare, sen är det lite "segt" att brodera i dubbelt fleecetyg.Golvlampa

Äntligen! Den här lampan fick vi av H's moster när vi flyttade till huset i maj- 05. Det är en trebent golvlampa från 50-talet som var klädd med blekta och trasiga plastband när vi fick den. Plastbanden åkte raskt av och lampan hamnade i ett förråd en längre tid.

Jag klurade länge på vad jag skulle klä lampan i. Jag funderade bland annat på tyg, plastband, sisalsnöre, tjärat snöre men föll till sist för papperssnöre. Köpte först grönt papperssnöre på
Panduro och provade. Ändrade mej sedan och beställde benvitt snöre för det passade bättre i hallen där lampan skulle placeras. När jag sedan hittade den optimala fåtöljen till hallen på IKEA i juli -06, så passade det bäst med grönt snöre igen.

De tre rullar jag beställt räckte inte så långt, men i mitt efterlängtade paket från Panduro fanns de två som gjort att projektet äntligen är klart. Bättre sent än aldrig och resultatet blev över förväntan :-)

250 meter papperssnöre senare...Volangkjol

Volangkjol till storasyster. Sydd i grå manchester, gammelrosa manchester med brodyr, randig duvetine och med en lite bredare resår i midjan. Tyger från Stoff och Stil. Mönster eget, jag mätte lite på en av kjolarna i garderoben och anpassade till tre volanger.

image5

Gamla grejer

I höstas sydde jag dessa trikåmössor till döttrarna. Tyget kommer från E-slöjd.
Mönstret är från en gammal tidning (typ Ingelise) och sedan omgjort lite.

image4

Ändrat lite...

...i bloggens design. Får inte rikigt till det. Har fortfarande en text kvar över bilden.

Tips mottages tacksamt.

Välkommen till min nya blogg!

Projekten är många. Sy, virka, brodera och pyssla ihop diverse saker. Idag hämtade jag det efterlängtade paketet från Panduro. Det visade sig att avin kommit bort och att paketet var skickat den 3/5 som jag anat. Suck för posten...

Nu väntar jag med spänning på tyger från Allt om handarbete, också det en strulig historia. Men det struntar vi i nu.

Jag ska försöka fixa ett lite roligare utseende på bloggen också men det kommer så småningom.

Välkomna som sagt och hoppas ni kommer att trivas.
Skriv gärna i kommentarerna :-)

/Anne