Nybäddat

Nu har lillbusan fått sängen bäddad med zoolakan. Kunde inte låta bli att ta fram kameran då det såg så mysigt ut med alla djur.


Klipp klipp

Varför är det så svårt att klippa i vissa tyger??
Tänkte klippa ut delarna till 1 års klänningen men kunde inte bestämma hur jag skulle lägga ut fram- och bakstycket på det mönstrade tyget...
Det blev ett par ärmar iallafall. Får ta och sova på saken.

Lekväska

Jag jobbar alltid bättre under lite tidspress. När man har barn så får man dessutom ta sig tid när/där det finns. Det mesta pysslet sker därför på kvällstid eller när storbusan är på dagis och lillbusan sover middag.

Har fastnat lite för decoupage, i butiker som säljer servetter kommer alltid decoupage-spanar-ögonen fram, vilket innebär att man kollar om servetterna passar för decoupage. Inte för att jag är helt insnöad nu ;-) men jag ser iaf på servetter på ett annat sätt än tidigare.

Nu till senaste objektet - lekväskan!

Lillbusan fyller 1 år om en liten vecka och jag köpte ett set pappväskor från
Slöjd-detaljer för ett tag sen för att måla/decoupagelacka. Planen var att ge den ena till lillbusan och den andra som present till ett annat barn...

Jag började med att grundmåla den gråa pappväskan med vit hobbyfärg. Satte en servett med söta figurer på locket, under- och baksidan. Denna servett hade vi på lillbusans dop och jag tyckte det passade bra att "spara" den på detta sätt. Kanten kläddes med en randig servett i fina färger som dessutom passade bra ihop med resten. Mycket pyssel och klippande runt lås och handtag plus att kanten på väskans lock är lite längre än den undre kanten... fick trolla in några extra ränder här och där.

Det här projektet måste man göra i omgångar då ena sidan måste torka innan man kan fortsätta med nästa. Jag renklippte runt kanterna på väskan under arbetets gång, hade förstås önskat att jag hade en bättre sax. Tygsaxen är visserligen vass men lite klumpig att jobba med.
Den här gången använde jag till största delen en liten pensel att lacka med och bara svampen på stora släta ytor.

Glömde att ta före- och efterbild, så förebilden är på den andra väskan.


Kul för liten och stor

Fick ett roligt brev med posten igår. Det var fullt med små tyglappar i olika färger från E-slöjd. Dags att se över förrådet av tyg och kanske komplettera med lite nya färger samt fylla på med favoriterna.


Provklänning klar

Nu börjar det närma sig. Äntligen har jag hunnit sy klart provklänningen av Baby Cools Ettårskalasklänning.

Jag klippte ut alla delar utan sömnsmåner och har sytt med ca 1 cm sömnsmån överallt utom mitt bak där jag vikt in ca 4-5 cm på båda bakstyckena. Planen är att sy knapphål och sätta knappar hela vägen för att få en smalare modell.

Nertill har jag fållat ca 3 cm och nu tycker jag längden verkar rätt ok.
Lite att växa i men inte gigant stort.

Skulle kanske vilja ha lite mer puff i ärmarna men det blir nog lite annorlunda sen när jag syr noga i det "riktiga" tyget.

Har bara sytt på en ärm och satt ihop klänningen med säkerhetsnålar bak vid provning.


mammapysslar(snabel-a)hotmail.com

Nu har jag efter påtryckningar (!) skaffat MSN och därmed även en ny mailadress.

mammanpysslar(snabel-a)hotmail.com

Sommarhätta

Sycirkeln på tisdagar är jättebra. I tisdags började jag med att klippa ut alla delarna till sommarhättan. Sydde insnitt, stickningar och hann sy ihop både foderdelarna och yttertyget. I nacken sydde jag denna gång fast ett resår för att förhoppningsvis få lite bättre passform på den färdiga hättan. Jag hade hunnit sy klart hela hättan om det inte varit för Anettes Tupperware-party som vi blivit inbjudna till (vi avslutade därför en timme tidigare än vanligt) där det stundades välbehövlig fika.

Men det var kanske lika bäst, för på det viset hann ju lillskrutt med en provning.

Denna gång gjorde jag rejält med sömnsmån på mittenbitten både fram och bak. Renklippte bakkanten det sista jag gjorde och klippte dessutom en snibb i framkanten så nu blir den lite längre i pannan.
Glömde passpoaler... fast jag hade nog ändå tänkt sy utan.

Zoo-tyg från Åhlens, foder av vit bomullsväv och orange kantband från Stoff och Stil.

När den lilla modellen vaknar ska jag ta lite bilder och se om ändringarna blev till belåtenhet.Nästa projekt blir att se till att jag får klart ett års klänningen....

Bloggtips

I brist på annat kan jag tipsa om några trevliga bloggar jag ramlat in på från diverse andra bloggar jag läser.

~Tilde textil~
Tyrvi syr för liten och stor
Liksom Collection

Påslakan och örngott

Till spjälsängen har vi endast tråkiga ärvda sängkläder.
Nu har jag sytt ett örngott 50 x 60 cm och påslakan 100 x 130 cm i det glada Zoo-tyget från Åhlens.
Snålade lite och satte vit bomullsväv på baksidan av påslakanet.


Kommande projekt

Nu när våren kommit tillbringas mindre tid inne med pyssel/sömnad och mer tid ute med trädgårdskötsel.

Här är en lista på planerade projekt vid symaskinen/pysselhörnan...

Hätta och mössor

Annandag påsk ägnades till stor del åt sömnad. Jag hade ju klippt och donat kvällen innan så det var ju bara att raca med maskinen :-)

Fyra trikåmössor i varierande färgställningar och storlekar blev klara. Tyger från
E-slöjd och samma mönster som tidigare.

Hättan valde jag att göra i brun manchester och fodrade med ett gammalt gardintyg i mjuk bomull som är benvitt med små bruna hjärtan. När jag läst på i mönstret visade det sig att den skulle sys med passpoaler. Jag tvekade ett tag och provade olika färger på kantband innan jag fastnade för det turkosa bandet och hittade ett roligt tygmärke som matchade perfekt till kantbandet. Sen sydde jag med passpoal, man måste ju prova...

Jag tyckte inte att det var så svårt att sy denna hätta, men jag missförstod kanske mönstret lite, för jag fick mittbiten att bli för kort två gånger. Alltså även på den nya biten jag klippte (?!) Ska sy några fler insnitt nästa gång och kanske försöka göra en större snibb i pannan. Sen rekommenderar jag inte att man har en 11 månaders sjövild bebis i samma rum för det är väldigt stressande och gör att man får lite lätt hjärnsläpp.

Manchester och kantband från Stoff och stil, tygmärke och hjärttyg från gömmorna. Mönster från Ottobre Design nr 1/2007.


I klippartagen

Kvällen har ägnats åt att rita av mönster och klippa ut mössdelar. Vissa tyger är det så svårt att sätta saxen i.... de är ju sååå fina. Flera trikåmössor är på g, jag klippte även i de finaste tygerna. De kan ju inte bara ligga som skåpvärmare.
Har även påbörjat en hjälmmössa i manchester med bomullsfoder, hittade ett mönster i
Ottobre design 1/2007 som måste testas. Funkar det inte blir det till att rita av den hjälmmössa vi har och förstora lite.Färdiga påskägg

Efter en lyckad påskäggsjakt i trädgården har äggen samlat ihop sig för fotografering.

Prinsessägget - decoupageägg med fjärilar, blommor och guldkant målad med tjock guldpenna.

Chiliägget - decoupageägg med chilifrukter och målad svart kant. Även insidan är svartmålad och har en chilifrukt i locket.

Prickägget - decoupageägg med en rad av hönor, kycklingar och ägg. Gulmålad kant och gulprickt i övrigt.

Silverägget - hela ägget målat med silverfärg i två laget. Orange dekorband med blommor som är limmat.

Ägg, silverfärg och decoupagelack kommer från
Slöjd-detaljer. Blomband från Panduro. Servetter och övriga färger är sånt som finns i gömmorna.


Äggpysslande

Eftersom jag bara hann klart två av fyra ägg i tisdags och påskäggen bör vara klara på påskafton så fortsatte jag med decoupage-andet sent i torsdagskväll. Som sagt pilligt och koncentrationskrävande med decoupage, det är inget jag rekommenderar att sitta å pyssla med halva natten. Strax efter midnatt när jag gjort klart ägg tre - prickigt med hönor, ägg och kycklingar - och funderade på vad jag skulle göra med ägg fyra, la jag först handen i lacket. Suck! Lite senare när jag bestämt mej för att måla fjärde ägget med silverfärg, tappade jag det omålade ägget i lacket.... Det gick att torka bort men silverfärgen täckte inte lika bra där som på resten av ägget. Nu, fredagkväll, är i alla fall alla ägg klara.

Fler bilder kommer efter påskäggsjakten...


Tisdagspyssel

På tisdagar har jag och några till pyssel- och sycirkel nere i skolans syslöjdssal. Igår var det påskpyssel med decoupage som flertalet pysslade med och tur var väl det då syfröken glömt att lämna fram spolkapslarna till symaskinerna.

Igår dekorerade vi pappersägg med servetter.
Pilligt värre men väldigt roligt och fina resultat.
Decoupage är tidskvävande och lite kladdigt, det blir mycket lack på fingertopparna efter ett tag. Jag hann med två av fyra ägg på tre timmar...
Men jag måste säga att det var lätt att komma igång även för en som inte provat förut.

Det påskigaste med äggen jag dekorerat är just att det är ägg.
I övrigt så är de ganska otraditionella.
Bilder kommer....

Joggingbyxa

Jag har försökt mej på en joggingbyxa med mudd. Mönstret kommer från boken Barnkläder - sy och sticka till barn 0-3 år av Hanne och Sofie Meedom. Jag valde byxor "FORM 2" storlek 98, tyvärr blev det jättestort och brett inte alls som jag tänkt mej. Har bara provat att göra tajts och klänning (stl 50/56) från den boken tidigare. Eftersom jag skulle ha en byxa med mudd och inte resår tog jag inte den angivna sömnsmånen i midjan, men jag hade kunnat klippa helt utan sömnsmån för jag har sytt in och sytt in och sytt in. Vi får se hur de passar på den tjejen som ska ha dem, hon är lite kortare än min tjej som har provat byxorna under projektets gång.

Tyget är ett joggingtyg från Allt om Handarbete, ganska tunt men skönt och lätt att sy i. Mudd av röd trikå från E-slöjd.


Ytterligare två

Två mössor till i samma stil.
Denna gång i smalrandigt tyg med enfärgad kant även de från E-slöjd.