Pysselabstinens

Eller kanske mer en längtan att få sy.
Jag har iaf påbörjat några efterlängtade projekt, vi får se när det blir tid att slutföra dem...

Runt kort

Den här gången har jag försökt mej på ett runt kort. Surfade runt för ett tag sen och såg ett superfint runt kort på Gunvors blogg. Jag gör ju oftast fyrkantiga kort men har försökt tänka lite annorlunda vid några tillfällen, men det är inte alltid det lyckas...

Hittade ett passade papper med lite blommor och hjärtan.
Använde en passare till cirkeln, skar sedan med kniv runt. Skulle ha gjort cirkeln på framsidan något större än själva kortet för jag fick skära bort en del för att det skulle passa. Skar ut ett av hjärtanen från cirkeln som jag tonade kanten på och monterade tillbaka med fästkudde på samma ställe. Tonade även kanten på cirkeln. Monterade några blommor med brads på insidan...


Shorts till mamman

Blev shorts till mammans mamma.
Hittade ett mönster på shorts i en gammal Ingelise tidning (5/2006).
Köpte lite tyg på Å-rean och då menar jag verkligen lite, för tanken var att jag skulle sy shorts åt mej själv i de tyget men jag köpte bara en meter och det var endast 120 brett.... Men det var också innan jag hittade mönstret.

Enligt mönstert behövs det 1,4 meter på 140 bredd. Jag fick trolla med knäna, nästan. Iaf blev de sista bitarna med avigsidan ut. Det märks knappt på de färdiga resultatet - skillanden mellan avig- och rätsida är inte så stor nämligen.

Jag blir inte klok på det här med måttabeller för jag brukar ha 36 i byxor/kjolar men efter att ha mätt med måttband och jämfört med tabellen skulle jag ha 38. För att vara på den säkra sidan så tog jag givetvis och ritade av storlek 38. Shortsen blev jättesnygga men som sagt lite väl stora åt mej men perfekta åt min mor. Det får nog bli en kjol åt mej istället, det är ju ändå ingen shorts-sommar i år.

Mönstret var ganska rätt fram och lätt att följa, resultatet blev ett par snygga cityshorts. Shortsen har dubbla stickningar på fickor och fåll, dragsko och öljetter i midjan och en liten slits i bensluten.

Får nog ta och rita av storlek 36 till nästa sommar...


Fyra

Har scrappat ett grattiskort till dottern som fyller fyra på söndag.
Använde en färdig fyra som jag köpt för länge länge sen på Panduro i Malmö.

Skar ut en fyrkant i ett prickigt papper för att bilda en ram runt fyran.
Strök lite med en vit stämpeldyna runt den inre ramkanten, mest för att testa den nya stämpeldynan...
Använde alfabetspärlor för att skriva grattis och avslutade med ett rött garn.Mumin lekväska

Nu har jag testat att decoupaga med silkespapper. Rekommenderas icke.
Resultatet blev väldigt ojämnt och skrynkligt....

Började med att vitmåla hela väskan med vanlig hobbyfärg. Plockade sedan fram servetten med mumintroll som jag köpt på semestern i Muminlandet (Finland). Jag hade tänkt använda servetten som den var, med det skulle inte ha blivit så bra så jag funderade lite och kom fram till att det bästa var att klippa ut figurerna och sen decoupaga fast dem. Jag började med att decoupaga silkespappret med hjärtan som skulle sitta på kanten.

Silkespapper kräver mycket lack. Var tvungen att ta ganska rikligt med lack under pappret och sedan ovanpå pappret. Det är svårt att få det bra, det blir gärna lite veck som inte går att stryka bort. Pillar man för mycket så går pappret sönder. Eftersom jag inte ville använda servetten som den var blev jag tvungen att tänka ut nått nytt till fram- och baksidan. Oförståndigt nog köpte jag ett randigt silkespapper i tron att jag skulle lyckas bättre med det än med det hjärtiga.

Ett tips till den som vill försöka själv är att ta rikigt med lack under och sedan försiktigt sträcka och stryka ut silkespappret med fingrarna över hela ytan innan man börjar lacka över pappret. Sen är det nog bra att lacka mindre bitar åt gången. Jag ville inte klippa i det randiga pappret utan lackade allt-i-ett från fram- till baksida och det var en stor väska.

Om jag kunde göra om det skulle jag ha målat grönt (som servetten) i stället för det randiga silkespappret. Förhoppningsvis är inte dottern lika kräsen och petig som sin mamma.

Den här gången kom jag ihåg att ta en bild innan jag startade... men jag glömde att ta under arbetets gång.


Mitt andra bokmärke - på andra försöket

Hade en idé. Det blev inte som jag tänkt. Fick börja om.

Nu är jag nöjd. Hoppas mottagaren i bokmärkesbytet också blir nöjd.

På baksidan eller framsidan om man så vill står det:
 "Hellre barfota än boklös" - isländskt ordspråk

Har hållit lite på det här för att vara säker på att brevet kommit fram innan jag bloggar.Det gäller att vara effektiv...

.... vid rätt tillfälle.

Idag kommer första besöket av flera de närmaste veckorna. Syrummet fungerar då som gästrum och det blir nog inte så mycket tid till vare sig sömnad eller pyssel. Jag har in i det sista skjutit på städandet, ganska smart (om jag får säga det själv) då det ändå blir skitigt på en gång.
Har som tur e hunnit med mycket den här förmiddagen - två brödbak, en diskmaskinsomgång, ett lass i tvättmaskinen, dammsugit hall, kök och matrum samt våttorkat dito.
Plätt-lätt om man bara struntar i att sätta igång datorn...

Lillan sover som tur är och stora tittar på Hej hej sommar.

Nu stundar ett barnkalas och ett släktkalas, mycket att förbereda och presenter att färdigställa och slå in.

Turkos babytrosa

Nu är ju min minsta inte en baby längre med hon har storlek 74/80 i det mesta.
Trosor har vi dåligt med och de som finns i affärerna ganska tråkiga och dyra.
Igår när stora tjejen var hos farmor och lilla låg och sov så passade jag på att rita ett mönster mha ett par trosor som sitter bra. I förmiddags när jag egentligen borde ha städat i syrummet var jag tvungen att prova om det blev nått vettigt.

Letade fram en turkos e-slöjd trikå och började sy. Modellen blev perfekt men tyvärr råkade jag klippa ett litet litet hål brevid sidsömen när jag skulle renklippa sömnsmånen. Jag vill ha en overlock - nu!
Kan ju iaf låtsas att det aldrig hade hänt om jag hade haft en ;-)

Lagade hålet och nu har lilltjejen på sig trosorna. Det kommer definitivt att bli fler!


Juli-listan

Har bockat av lite. Nya saker tillkommer och andra försvinner.

Scrappat i rosa

Dotterns kompis fyller 4 år och självklart måste även hon få ett scrappat grattiskort. Ett rosa eftersom det är favoritfärgen.
Använde mej av ballongmallen igen. Jag tycker den är så fin...
Valde att inte göra ett fyrkantigt kort, men det känns ändå fyrkantigt eftersom ballongen sticker ut.

Blev speciellt nöjd med insidan, den är så glad. Framsidan blev lite kluddig.


Kjol med blommor

En kjol som jag funderat på och bara var tvungen att testa. Resultatet blev ok.
Det är några småsaker som jag ska tänka på om jag ska gör en till. Bland annat att det är svårt att göra knapphål i trikå, kanske blir det lättare om man har fliselin på baksidan.


Första hemlisen - T-shirt och shorts

Har knåpat ihop en t-shirt och en par shorts i skön bomullstrikå i ett årspresent till en liten tuff kille.

Använde mönster från Ottobre design 01/2007 på trikåtröja och tights. Gjorde tröjan kortärmad och tightsen till shorts. Tyckte storleken var väl tilltagen för att vara ett par sk tights. Med det är klart blöjan ska få plats med och min dotter är lite smalare än genomsnittet.

Mönstret på tröjan var väldigt bra även om jag inte följde beskrivningen så noga. Kommer definitivt att göra fler.

När midjeresåren skulle på plats i shortsen blev det knöligt. Jag kommer inte att göra detta misstag igen utan göra en kanal som jag brukar, trä i resåren, sy ihop och avsluta med att fästa resåren i sömmen.
Det var otroligt jobbigt och tidskrävande av försöka sy en snygg stickning från rätsidan med sträckt resår och trikåtyg som slirar. Efter en fjärdedel ändrade jag och sydde från avigan och det var iaf lite lättare men snyggt blev det inte...

Tygerna kommer från Dollys och E-slöjd.
Namnlappar från minanamnband.


Viktor 1

Scrappat ett kort till lille Viktor som fyller ett.
Använde en stämpel från Panduro och papper i ljus grönt och randigt samt klistermärksbokstäver och siffror. Det randiga pappret är monterat med fästkuddar så de kommer ut en bit från bakgrunden.


Bild på thaiväska #2

Har helt glömt av att jag utlovat en bild på den andra thaiväskan.
Är lite av en favorit så den följer med nästan varje dag....


Scrappat med symaskinen

Har äntligen fått klart inbjudningskorten till dotterns fyra års kalas.

Som vanlig börjar det med en idé som sen måste bearbetas tills den går att förverkliga. I det här fallet tog det säkert två veckor.

Familjen tillbringade semestern i Muminvärlden och temat för kalaset är därför givet. Jag hittade kakformar med Lilla My och Mumintrollet i Muminbutiken som jag köpte bara för att. Kom på att jag kunde använda dessa som mall till figurer att sätta på inbjudningskorten... kom sen på att jag kanske kunde använda tyg till figurerna. Spånade vidare i tygbutiken och köpte röd filt, vit velour och lite band. Hade från början tänkt göra bara Lilla My och Mumin på korten. När jag sen testat att göra några figurer ändrade jag till bara Mumin.

Igår kväll när stressen kom krypande och jag ville ha korten klara kom jag på både det ena och det andra. Bland annat hur jag skulle få fast tyget på pappret! Självklart med symaskinen. Och att jag kunde göra flera olika muminfigurer med min muminmall. Eftersom jag skulle göra fem kort och kom på fyra muminfigurer fick det blir en Lilla My i allafall.

Jag har använt diverse scrapgrejer men mest blommor och brads. Har som sagt sytt fast figurerna och för att dölja sömmarna och kunna skriva på baksidan har jag sytt fast ett svart papper med själva inbjudningstexten på baksidan.
Det svåraste var faktiskt att rita på velouren och filten. Det kändes dessutom väldigt flippat att sitta och sy i papper och tyg men resultatet blev ganska bra. Kommer definitivt att scrappa med symaskinen fler gånger.

Dottern fick bestämma vem som skulle få vilket kort och när mannen fick se de färdiga korten tyckte han vi skulle behålla alla själv och göra tavlor av dem...

De gör sig faktiskt bäst tillsammans. Så nu finns ett nytt projekt i tankarna! :-)


Egentligen borde jag pyssla...

... men fastnar framför datorn istället. SUCK!

Tänkte fixa lite mer länkar och annat skojsigt men det får bli en annan gång för nu går jag upp i syrummet. Annars blir jag aldrig klar i tid med alla mina hemliga projekt....

Scrappat grattiskort och bokmärke

En kompis fyller 30 idag och jag var så klart tvungen att scrappa ett kort. Velade lite mellan alla mina papper och fastnade till slut för ett ljusgrått och ett somrigt blommigt. Hittade till min lycka siffror bland mina klistermärken och då blev jag förstås tvungen använda dem.

Eftersom jag ska vara med i ett bokmärkesbyte så började jag spåna och testa lite olika varianter på bokmärken.
Det blev ett i samma papper som kortet och självklart fick födelsedagsbarnet som är en flitig bokläsare även detta i sitt kuvert. Hoppas det kommer till användning.


Har varit lite off

Borde fixa lite grejor men orken tryter.
Det är alldeles för rörigt i syrummet och jag har börjat fixa men det är långt ifrån klart... Nu står det mesta på golvet, men skrivbordet är rent och snyggt.

Jag tog med minsta dottern och åkte till Kalmar (IKEA , Jula) i torsdags för att skaffa lite förvaring åt mina scrapp-prylar, stämplar och annat smått som gärna försvinner i påsar och små mörka hörn.

Hoppas jag kan få ordning snart. Har en plan nu och hoppas det blir bra.
Jag gillar ordning och reda - vill ha översikt och struktur när jag jobbar.
Fick upp några hyllor och en magnetlist häromdagen så snart är det nog tipp-topp igen.

Har blivit väldigt inspirerad av bland annat
Lilla Anna Pysslar.

Massor av volanger

Stora dottern behöver fler kjolar i sommarvärmen... om den nu kommer snart.
Hon gillar volanger och vidd så det snurrar mycket när hon dansar.

Jag tog fram stora tyghögen och kombinerade hej vilt - iaf på tre av dem.
Ettan var redan uttänkt sedan länge.

Tyger från Åhlens, Stoff och Stil samt egen tyggömma.

Tänkte eventuellt ge bort en eller två av dem om någon faller mamman och dottern i smaken...